Opera.top-forum
Dobro dosli na "OPERA.TOP- PORTAL"
Pozivam vas da se potpuno besplatno
registrujete i ucestvujete u daljnjem
uredjivanju Portala i diskutovanja na
"OPERA.TOP-FORUMU"
Hvala !!!

Opera.top-forum


 
HomePortalKako koristiti ovaj Forum?TražiRegistracijaLogin

Share | 
 

 Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI

Go down 
AutorPoruka
Milorad
Super Administrator
Super Administrator
avatar

Male
Registracija : 2008-12-06
Godine : 48
Komentari : 5587
Mjesto : Banja Luka

KomentarNaslov komentara: Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI   Thu Dec 11, 2008 8:04 pm

Ovo je za one koji nisu jos upoznati


Citat :
Opera je višeplatformski web-preglednik i Internetsko okruženje koje obavlja standardne zadatke povezane s Internetom, uključujući pregledavanje web stranica, slanje i primanje poruka e-pošte, upravljanje kontaktima, mrežno brbljanje i Widgete. Zatvorenog je koda i sva prava na Operu su pridržana. Operin perolaki mobilni web preglednik Opera Mini i najnovije verzije aplikacije za stolna računala besplatne su. Jedan je od najbržih, ako ne i najbrži, grafički web preglednik.

Operu razvija tvrtka Opera Software, sa sjedištem u Oslu, u Norveškoj. Radi na raznim operacijskim sustavima, uključujući velik broj verzija sustava Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, FreeBSD i Solaris. Također se koristi u mobilnim telefonima, smartphone uređajima, Personal Digital Assistant uređajima, igraćim konzolama i interaktivnim televizorima. Tehnologija Opere također je licencirana od strane drugih tvrtki radi upotrebe u proizvodima, kao što je Adobe Creative Suite.

Sučelje Opere postalo je poznato po inovacijama u mogućnostima i upotrebi

Istorija Opere: Opera je nastala 1994. kao istraživački projekt tvrtke Telenor, najveće norveške telekomunikacijske tvrtke. Tijekom 1995. godine razgranila se u neovisnu tvrtku Opera Software ASA.

Opera se do verzije 2.0 nazivala MultiTorg Opera i nije bila dostupna javnosti, iako je neki dokumenti pokazuju na Trećoj međunarodnoj WWW Konferenciji 1995. godine. Bila je poznata po svom višedokumentnom sučelju (MDI) i "vrućem popisu" (hotlist), koji su olakšavali istovremeno pregledavanje više stranica, kao i po tome što je bila prvi preglednik koji se potpuno posvetio prilagodbi na W3C standarde.

Vremensko-razvijanje:
-1996: Prvo javno izdanje bila je verzija Opera 2.0 for Windows, izašla kao shareware.
-10. listopada 1997.: Zbog velike potražnje, Opera Software lansira "Project Magic", da bi ustvrdili tko bi bio voljan kupiti kopiju browsera za operativne sustave osim Windowsa i da bi pravilno distribuirali sredstva za razvoj ili vanjske suradnike za takve operacijske sustave.
-30. studenog 1997. Zaključeno je glasovanje o tome za koji će se operacijski sustav ubuduće razvijati. Project Magic tad je postao novinska kolumna za ažuriranja alternativnih operacijskih sustava do verzije 4.
-31. prosinca 1997.: Objavljena je Opera 3, za više operacijskih sustava.
-1998.: Objavljena je Opera 3.5, pružajući prvu implementaciju podrške kaskadnim stilskim oblikovanjima (CSS) u Operi.
-28. lipnja 2000.: Objavljena je Opera 4 za Windows, predstavljajući novu višeplatformsku jezgru i integrirani klijent e-pošte.
-6. prosinca 2000.: Objavljena je Opera 5, zamjenjujući probno razdoblje s reklamama.
-29. studenog 2001.: Objavljena je Opera 6. Ova verzija dodala je Unicode podršku i jednodokumentno sučelje kao dodatak višedokumentnom sučelju iz prijašnjih verzija.
-Siječanj 2003: Opera 7 predstavlja novi pogon rasporeda nazvan "Presto". Ovaj je pogon imao poboljšanu podršku za CSS, klijentske skripte i Document Object Model (DOM).
-12. rujna 2003. Korisnicima se nudi izbor između generičkih grafičkih bannera i Google-ovih tekstualnih reklama čiji je sadržaj ovisio o stranici koju se pregledava.
-Kolovoz 2004: Opera 7.6 počela je ograničeno "alpha" testiranje. Imala je podršku za naprednije standarde i predstavila je podršku za govor, uključujući i podršku za Voice XML. Opera je također predstavila novi preglednik za Interactive Television, a koji je uključivao opciju "fit to width" (prilagođavanje širini), način prilagođavanja sadržaja na web stranicama kako bi se omogućilo smještanja cijelog sadržaja unutar površine zaslona. Tehnologija je u početku uvelike upotrebljavala CSS, ali danas se upotrebljava interna Operina tehnologija. Opera 7.6 nikad nije izašla kao finalna verzija.
-12. siječnja 2005.: Tvrtka Opera Software izjavila je da će nuditi besplatne licence višim obrazovnim ustanovama, kao i promjenu s prethodne cijene od $1,000 USD za neograničene licence. Škole koje su iskoristile besplatne licence uključuju Massachusetts Institute of Technology (MIT), Harvard University, University of Oxford, Georgia Institute of Technology i Duke University.
-19. travnja 2005.: Objavljena je verzija 8.0. Osim podrške za SVG Tiny, multimodalne opcije i korisničke JavaScript, zadano korisničko sučelje značajno je pojednostavljeno. Promjene korisničkog sučelja nisu se sviđjele velikom broju postojećih korisnika jer su neke napredne postavke postale skrivene.
-20. rujna 2005.. S verzijom 8.50, ugrađene reklame u potpunosti su uklonjene i preglednik je postao besplatan. Tvrtka je nastavila prodavati ugovore o podršci. Unaprjeđenja su obuhvaćala automatsko ispravljanje nepravilno oblikovanih web-stranica od strane klijenta, te mnoštvo sigurnosnih ispravki.
-7. veljače 2006.: Osnovan je Opera Labs, pružajući pogled iza scena na najnoviju tehnologiju i proizvode, i na njemu će biti postavljane beta verzije.
-16. veljače, 2006. Opera proglašava partnerstvo s Nitendom, da bi razvila verziju svog preglednika za Nintendov DS u Japanu i Europi.
-10. svibnja 2006. Opera proglašava partnerstvo s Nintendom, da bi razvila verziju svog preglednika za Nintendovu novu "Wii" konzolu.
-20. lipnja 2006. Objavljena je Opera 9.0. Opera konačno dobiva i službeni prijevod sučelja i internetske pomoći na hrvatski jezik!
-18. prosinca 2006. Objavljena je Opera verzija 9.10. Ova je verzija predstavila zaštitu od prijevara u stvarnom vremenu.
-25. listopada 2007. Objavljena je prva beta Opere 9.50 (kodno ime Kestrel) kojom je poboljšana stabilnost, brzina i podrška za standarde (među ostalim i potpuna podrška za CSS3).
-24. travnja 2008. Objavljena druga beta Opere 9.5 s novim poboljšanjima stabilnosti i brzine

-10. lipnja 2008. Objavljen kandidat za izdavanje Opere 9.5

-12. lipnja 2008. Objavljena završna verzija Opere 9.5 s novim izgledom i raznim novim poboljšanjima

Znacajnije opcije: (mozda niste znali)
Osim web browsera, druga glavna komponenta u desktop verzijama Opera sučelja je Opera Mail llijent, prethodno znan kao M2. Opera Mail podržava regularnu POP i SMTP poštu kao i IMAP. Također ima i ugrađeni addresar. Opera Mail još donosi newsreader i newsfeed čitač za RSS i Atom, kao i IRC klijent za online chat.


-Koristenje ili upotreba:
Opera je dizajnirana da se pokreće i na slabijim računalima, s obvezom pristupačnosti za korisnike koji možda imaju vidne i/ili motoričke teškoće. Također,većina sučelja može se mijenjati kako bi odgovarala korisniku.
-Moguće je kontrolirati gotovo sve aspekte preglednika koristeći samo tipkovnicu, a i defaultne tipkovničke definicije se mogu proizvoljno mijenjati. Proizvod donosi nekoliko popularnih stilova mapiranja tipki; npr. u jednome, tipke za editiranje formulara su

slične onima iz Emacsa. Opera također donosi pristupne tipke, koje omogućuju korisniku da odmah "skoči" na određeni dio web stranice preko tipkovnice. Opera je jedan od prvih browsera koja ima podršku za upravljanje pokretima miša, omogučujući raznim kretanjima miša uzrokovati akcije browsera , kao npr. "natrag" i "osvježi".
-Zumiranje stranice omogućuje da text, slike i ostali sadržaj kao npr. Macromedia Flash, Java i Scalable Vector Graphics budu povećane ili smanjene u veličini (20% do 1000%) kako bi se olakšao rad osobama sa slabijim vidom. Korisničke stilske postavke mogu se također koristiti da se dobije isti efekt i omoguće obojani fontovi visokog kontrasta.
-Glasovno upravljanje, razvijeno u suradnji s IBM-om, omogućuje kontrolu browsera bez korištenja tipkovnice ili miša. Također može naglas čitati stranice i označeni tekst. IBM ima browser utemeljen na Operi.
-"Prilagodi širini" opcija koja počiva na tehnologiji sličnoj onoj Opere Mini: Small Screen Rendering (SSR), omogučujući web stranicama da stanu u manji zaslon bez potrebe za vodoravnim skroliranjem.

-Opera 9- ( nesto od novijih mogucnosti )
Mnogo je novih mogućnosti u Operi 9. Najvažnije su :
-Jednostavan BitTorrent klijent, prilagođen novim korisnicima.
-Blokator sadržaja (često korišten za skrivanje reklama).
-Thumbnail pregled tabova (kad je strelica miša iznad taba).
-Widgeti - male samostalne aplikacije koje stoje na vrhu browsera.
-Postavke vezane za stranicu (blokiranje popup-ova, kolačići, skripte, korisnički style sheet-ovi, korisničke java skripte, itd. )
-Mogućnost stvaranja pretraživača iz polja za unos teksta.
-Poboljšan rich text (WYSIWYG editor)
-Redefinirane tipkovničke kratice da budu sličnije Internet Exploreru .
-Fraud-zaštita (Real-time) - Opera uspoređuje stranice koje korisnik posjeti s Phishtank i Trustwatch (Geotrust) bazama podataka da vidi ako su varljive ili "Verified"(potvrđene). Ova opcija je isključena po defaultu, ali korisnici mogu kliknuti ikonu na sučelju da provjere status stranice.
Na vrh Go down
http://opera.top-forum.net
Mihajlo
Legenda foruma
Legenda foruma
avatar

Male
Registracija : 2009-09-19
Godine : 28
Komentari : 1433
Mjesto : Banja Luka
Mood : Olympic Lyon!!!

KomentarNaslov komentara: Re: Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI   Mon Sep 21, 2009 2:11 pm

Evo nesto od mene:

Povecajte brzinu opere

U address bar kucate: opera:config

i zatim nadjete performance, namestite podesavanja ovim redom

* Max Connections Server: 16
* Max Connections Total: 64
* Network Buffer Size: 32
* Uncheck Reduce Max Persistent HTTP Connections

posle toga , Tools - Preferences - Advanced - Browsing - Redraw Instantly.


Ako ne ide javite.

Videcete poboljsanje brzine otvaranje stranica!!!
Na vrh Go down
http://fudbaltrening.forumotion.net/forum.htm
Milorad
Super Administrator
Super Administrator
avatar

Male
Registracija : 2008-12-06
Godine : 48
Komentari : 5587
Mjesto : Banja Luka

KomentarNaslov komentara: Re: Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI   Mon Sep 21, 2009 3:21 pm

Vredi li to sada i za Operu 10, posto ova ima opciju Turbo, ??

_________________
www.banjaluka-info.com

Na vrh Go down
http://opera.top-forum.net
Mihajlo
Legenda foruma
Legenda foruma
avatar

Male
Registracija : 2009-09-19
Godine : 28
Komentari : 1433
Mjesto : Banja Luka
Mood : Olympic Lyon!!!

KomentarNaslov komentara: Re: Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI   Mon Sep 21, 2009 4:29 pm

Da naravno da vrijedi samo nzm da li ce biti povecanje izrazeno kao kod obicne opere
Na vrh Go down
http://fudbaltrening.forumotion.net/forum.htm
morki
WEBMASTER
WEBMASTER
avatar

Male
Registracija : 2008-12-06
Godine : 33
Komentari : 1006
Mjesto : Rijeka
Mood : depresija pred smrt!

KomentarNaslov komentara: Re: Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI   Mon Sep 21, 2009 8:37 pm

Znao sam za ovo...ima slicno tako i za Firefox i ok je informacija.
Na vrh Go down
Mihajlo
Legenda foruma
Legenda foruma
avatar

Male
Registracija : 2009-09-19
Godine : 28
Komentari : 1433
Mjesto : Banja Luka
Mood : Olympic Lyon!!!

KomentarNaslov komentara: Re: Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI   Tue Sep 22, 2009 8:50 am

Da ima i za Firefox isto tako!!
Na vrh Go down
http://fudbaltrening.forumotion.net/forum.htm
morki
WEBMASTER
WEBMASTER
avatar

Male
Registracija : 2008-12-06
Godine : 33
Komentari : 1006
Mjesto : Rijeka
Mood : depresija pred smrt!

KomentarNaslov komentara: Re: Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI   Tue Sep 29, 2009 9:01 pm

Denza (citat):
Evo nesto od mene:

Povecajte brzinu opere

U address bar kucate: opera:config

i zatim nadjete performance, namestite podesavanja ovim redom

* Max Connections Server: 16
* Max Connections Total: 64
* Network Buffer Size: 32
* Uncheck Reduce Max Persistent HTTP Connections

posle toga , Tools - Preferences - Advanced - Browsing - Redraw Instantly.


Ako ne ide javite.

Videcete poboljsanje brzine otvaranje stranica!!!

Samo da potvrdim da ovo radi bez problema i na najnovijoj operi 10.
Na vrh Go down
Gost
GostKomentarNaslov komentara: Re: Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI   Fri May 28, 2010 10:32 am

Treba mi pomoc u vezi poslednje Opere.Kad stavljam spotove na FB sve uradim ispravno,ali kad izbaci da potvrdim za FB-slicice nema,sto dovodi do plave "mrlje" ( lol ) na profilu.Koliko sam u toku,to vidim samo ja scratch Btw,ako isti link ubacujem preko Mozille-savrseno funkcionise Shocked Sta nije u redu? :study:
Na vrh Go down
Milorad
Super Administrator
Super Administrator
avatar

Male
Registracija : 2008-12-06
Godine : 48
Komentari : 5587
Mjesto : Banja Luka

KomentarNaslov komentara: Re: Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI   Fri May 28, 2010 12:26 pm

Cryhelly (citat):
Treba mi pomoc u vezi poslednje Opere.Kad stavljam spotove na FB sve uradim ispravno,ali kad izbaci da potvrdim za FB-slicice nema,sto dovodi do plave "mrlje" ( lol ) na profilu.Koliko sam u toku,to vidim samo ja scratch Btw,ako isti link ubacujem preko Mozille-savrseno funkcionise Shocked Sta nije u redu? :study:

da li ti je ukljucena "turbo" opcija???? Iskljuci je ako je ukljucena,...

_________________
www.banjaluka-info.com

Na vrh Go down
http://opera.top-forum.net
Gost
GostKomentarNaslov komentara: Re: Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI   Fri May 28, 2010 12:48 pm

NIje ukljucena.
Na vrh Go down
Milorad
Super Administrator
Super Administrator
avatar

Male
Registracija : 2008-12-06
Godine : 48
Komentari : 5587
Mjesto : Banja Luka

KomentarNaslov komentara: Re: Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI   Fri May 28, 2010 1:00 pm

Cryhelly (citat):
NIje ukljucena.

hm??' nemam pojma onda o čemu se radi,......možda Morki nešto zna i kaže,.....

_________________
www.banjaluka-info.com

Na vrh Go down
http://opera.top-forum.net
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI   

Na vrh Go down
 
Opera-Web Browser - saznajte vise+TWEAKOVI
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Opera.top-forum :: TEHNIKA I TEHNIČKO INFORMATIČKA-PODRŠKA :: OPERA I CHAT-
Idi na: